Archivace vína

Další vinařský mýtus, který panuje mezi méně propitými konzumenty vína, říká, že čím je víno starší, tím je lepší. Znáte to - "zraje jako víno", "dáme si nějaký archiv", "tohle byl dobrý ročník"... Ano, obecně platí, že dobré víno má určitý potenciál ke zrání v láhvi a je tedy vhodné k určité archivaci. Nicméně každá láhev to má trochu jinak, neexistuje obecné pravidlo. Potenciál archivace však lze odhadnout, alespoň orientačně. Délku možného pobytu v archivu ovlivňuje však řada faktorů - ročník, oblast, ze které víno pochází, odrůda, použitá technologie... Vstupní parametry každého vína mohou být natolik rozdílné jednoho od druhého, nebo třeba od jiného ročníku toho stejného, že některé víno může být po padesáti letech mladé a svěží, a jiné po pěti letech nalomené až zdechlé. Orientaci v tom nám pomůžou obecná doporučení nebo pravidelné degustace. Rozhodně však nemůžeme čekat zázraky od domácí archivace vína ze supermarketu za stovku...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl