Cava

Dal by si někdo dobrou španělskou cavu? S takovou nabídkou by u mne pan profesor uspěl vždy. Jsem totiž na šumivá vína a cava je výraz, který označuje právě španělské sekty. Ty se vyrábějí v Katalánsku již od devatenáctého století velmi podobnými postupy jako "pravé" šampaňské. Tedy druhotným kvašením v láhvi, které vzniká díky tirážnímu likéru z vína, cukru a kvasinek, které jsou přidány do jednotlivých láhví vinařem připraveného cuvée. Tento "koktejl" se pak postará o to, aby ve víně během ležení ve sklepě došlo k přeměně cukru na oxid uhličitý, tedy na ty požadované "bubliny". Pak už jen odumřelé kvasinky odstřelit a láhev přezátkovat korkem. Cavy se pod tímto svým názvem (odvozeného od výrazu označující "sklep") vyrábí poměrně krátce, teprve od druhé poloviny dvacátého století. A jsou - stejně jak další šumivá vína - klasifikované podle obsaženého cukru od velmi suchých až po výrazně sladké.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl