Martinák

Nemá to nic společného se Svatomartinským vínem, ale se svatým Martinem trochu ano. Jedná se o tzv. "martinský hrozen" a setkat se s ním můžeme naprosto běžně napříč odrůdami a regiony. Je to takový hrozínek, který se zkrátka probudí později, a tím pádem začne později i růst a nedrží tedy krok se všemi ostatními hrozny na vinném keři. Zatímco jsou všechny ostatní hrozny již zralé, martinák je stále maličký a syrový. Nemá tedy šanci být jakkoli využit, protože s nějakou jeho potencionální zralostí by se dalo počítat tak nejdřív na svatého Martina. A na to nikdo čekat nebude. Proto, když se takové hrozny na keři - zpravidla v jeho horní části - objeví, jsou odstřiženy "na zem", aby zbytečně nevysilovali rostlinu a ta mohla veškerou svou sílu poskytnout ostatním hroznům, které se uplatní.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl