Tokaj
Mnozí to pamatují jako maďarské víno výrazně žluté barvy, v typické láhvi a s rozpačitou ne vždy úplně příjemnou sladkostí... Tokaj je v první řadě vinařskou oblastí v severovýchodním Maďarsku, která z malé části zasahuje i na Slovensko. Pěstují se zde výhradně bílá vína a mezi nejtypičtější odrůdy patří především Furmint, Lipovina či Muškát. A přesto, že tato oblast a potažmo její vína mají sladkou nálepku, většina zde produkovaných vín jsou v současné době suchá. Ovšem ta menší sladká část patří mezi světovou špičku. Označují se pojmy jako Szamorodni a ty sladší výběry jako Aszú. Často bývají ještě doplněny počtem puten, které indikují stupeň jejich sladkosti. Ač jsme si dříve mohli koupit víno od dvou do šesti puten, podle nových pravidel jsou produkována Aszú už pouze jako 5 či 6 putnová. To číslo označuje počet puten bobulý napadených ušlechtilou plísní, které jsou smíchány se 138 litry vína a lisovány.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl