Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Dělá se to nejen proto, aby k hroznům mohlo slunce. Solaris je velmi bujná liána a roste před očima. Důležité však je, aby porost nebyl příliš hustý. Jednak proto, aby mezi tažni a hrozny mohl proudit vzduch, který vyhání vlhkost. Ta by totiž mohla být živnou půdou pro různé plísně. A také se některé listy či přímo celé výhony dávají pryč, aby...Dělá se to nejen proto, aby k hroznům mohlo slunce. Solaris je velmi bujná liána a roste před očima. Důležité však je, aby porost nebyl příliš hustý. Jednak proto, aby mezi tažni a hrozny mohl proudit vzduch, který vyhání vlhkost. Ta by totiž mohla být živnou půdou pro různé plísně. A také se některé listy či přímo celé výhony dávají pryč, aby rostlina zbytečně netříštila energii a výživu, které je potřeba především pro hrozny, ale také pro vyzrávání kmenového dřeva.
Až při samotné manipulaci jsme zjistili, že výhodná cena se nám bohatě vrátí v tom, že sítě budou na jedno použití. Velká tenká oka se velmi dovedně zamotávala nejen do hroznů, ale i do drátů a ke sloupkům. Výsledkem bylo časté trhání a někdy dost necitlivé vyprošťování hroznů.Až při samotné manipulaci jsme zjistili, že výhodná cena se nám bohatě vrátí v tom, že sítě budou na jedno použití. Velká tenká oka se velmi dovedně zamotávala nejen do hroznů, ale i do drátů a ke sloupkům. Výsledkem bylo časté trhání a někdy dost necitlivé vyprošťování hroznů.
Mnoho hroznů bylo nutno složitě a silou vymotávat ze sítí, někdy i za cenu několika utržených bobulek. Vzhledem k tomu, že těchto sítí máme ještě dalších 300 metrů, čeká nás tato zábava ještě následující rok. Pokud se nerozhodneme pro jinou variantu... Velmi odvážnou myšlenku jsem slyšel před pár dny například od pana Nepraše v Pavlově....Mnoho hroznů bylo nutno složitě a silou vymotávat ze sítí, někdy i za cenu několika utržených bobulek. Vzhledem k tomu, že těchto sítí máme ještě dalších 300 metrů, čeká nás tato zábava ještě následující rok. Pokud se nerozhodneme pro jinou variantu... Velmi odvážnou myšlenku jsem slyšel před pár dny například od pana Nepraše v Pavlově. Ten říká, že špaček je chytrý tvor a sítě jsou pro něj výzva k překonání. Bude se prý s nimi prát, protože tuší, že je pod nimi kvalitnější potrava. Z tohoto důvodu prý ve vinařství Nepraš sítě nedávají. Myslím, že v našem mikrovinařství takovou odvahu ještě napřezrok mít nebudeme.
Těch bylo letos veliké množství. A dobře zralé hrozny jsou pro ně zdrojem sladké šťávy. Ony pak dokážou bobulku doslova vybydlet - zůstane z ní jen děravá seschlá slupka tmavé barvy a přibližně původního tvaru. Letos však vosám nešlo pouze o cukr, hrozny pro ně byly i zdrojem samotné vody, které bylo v létě roku 2018 katastrofální nedostatek prakticky...Těch bylo letos veliké množství. A dobře zralé hrozny jsou pro ně zdrojem sladké šťávy. Ony pak dokážou bobulku doslova vybydlet - zůstane z ní jen děravá seschlá slupka tmavé barvy a přibližně původního tvaru. Letos však vosám nešlo pouze o cukr, hrozny pro ně byly i zdrojem samotné vody, které bylo v létě roku 2018 katastrofální nedostatek prakticky všude.
Mlýnek hrozny nadrtí a necháme je přes noc macerovat. Obvykle věnujeme při sběru před mletím více času pečlivému přebrání hroznů, ze kterých odstraňujeme doslova každou bobulku, která se nám ideálně nelíbí. Letos byly podmínky trochu proti nám - poškozených hroznů bylo například díky vosám podstatně více než obvykle, a brutální...Mlýnek hrozny nadrtí a necháme je přes noc macerovat. Obvykle věnujeme při sběru před mletím více času pečlivému přebrání hroznů, ze kterých odstraňujeme doslova každou bobulku, která se nám ideálně nelíbí. Letos byly podmínky trochu proti nám - poškozených hroznů bylo například díky vosám podstatně více než obvykle, a brutální teploty nás hnaly zpracovat hrozny co nejrychleji.
Když máte ze své celoroční práce pár desítek litrů vína, nehrozí, že byste na tom zbohatli nebo se proslavili, už minimálně proto, že se Vaše víno dostane tak maximálně k přátelům. A s těmi přáteli je úžasné najít chvíli a ochutnat a popovídat. Tak jak se do podařilo s naším sousedem Zdeňkem právě v té době, kdy se (celou noc) čekalo,...Když máte ze své celoroční práce pár desítek litrů vína, nehrozí, že byste na tom zbohatli nebo se proslavili, už minimálně proto, že se Vaše víno dostane tak maximálně k přátelům. A s těmi přáteli je úžasné najít chvíli a ochutnat a popovídat. Tak jak se do podařilo s naším sousedem Zdeňkem právě v té době, kdy se (celou noc) čekalo, až macerace zdárně proběhne.
A letos to kvašení zas tak brutálně bouřlivé nebylo. Zatímco Zdeňkovi jeho burčák utrhl alobalovou zátku a vyrazil do světa, ten náš fungoval klidněji a pozvolněji, což je - podle mého názoru - pro následné víno výhodnější. A zajímavé na tom je, že takto rozdílně reaguje víno od dvou vinařů, které pochází z hroznů stejné...A letos to kvašení zas tak brutálně bouřlivé nebylo. Zatímco Zdeňkovi jeho burčák utrhl alobalovou zátku a vyrazil do světa, ten náš fungoval klidněji a pozvolněji, což je - podle mého názoru - pro následné víno výhodnější. A zajímavé na tom je, že takto rozdílně reaguje víno od dvou vinařů, které pochází z hroznů stejné odrůdy, ze stejného místa, ze stejně starých keřů, s prakticky stejnou cukernatostí a sebraných ve stejné dny... A pak že to vinařství není plné zábavy a překvapení!