Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
S ročníkem 2018 jsme si - navzdory jeho komplikovanosti a našim skromným zkušenostem - poradili poměrně slušně. Hrozny s cukernatostí kolem 24ti byly vylisovány a nyní víno pomalu pracuje ve sklepě. A jeví se velmi dobře. Ale nebyl by to pravý život vinaře, kdyby pocit z dobrého ročníku nevyvážila zas nějaká, alespoň malá, pohroma...S ročníkem 2018 jsme si - navzdory jeho komplikovanosti a našim skromným zkušenostem - poradili poměrně slušně. Hrozny s cukernatostí kolem 24ti byly vylisovány a nyní víno pomalu pracuje ve sklepě. A jeví se velmi dobře. Ale nebyl by to pravý život vinaře, kdyby pocit z dobrého ročníku nevyvážila zas nějaká, alespoň malá, pohroma...
Ten pohyb je daný velmi prudkým situováním vinice ve svahu, který zkrátka pracuje. Terásku nad domečkem jsme provizorně na zimu zpevnili a zajistili, nicméně na jaře bude třeba ji řešit akutně. Zídky ve vinici sice necestují tak rychle, ale o jejich pevnosti se rovněž dá úspěšně pochybovat. Takže budou tématem pro některé další jaro.Ten pohyb je daný velmi prudkým situováním vinice ve svahu, který zkrátka pracuje. Terásku nad domečkem jsme provizorně na zimu zpevnili a zajistili, nicméně na jaře bude třeba ji řešit akutně. Zídky ve vinici sice necestují tak rychle, ale o jejich pevnosti se rovněž dá úspěšně pochybovat. Takže budou tématem pro některé další jaro.
Na pořádný mráz, který jsme chtěli vinici před samotným řezem dopřát, jsme si museli počkat až do února. A ani těch pár studených dnů, které přišly, nebylo tak mrazivých, jako v minulých letech. Zatímco některé roky stříháme vinici na několikrát a vždy se chodíme mezi jednotlivými řádky zahřát čajem do chaty, letos jsme to zvládli...Na pořádný mráz, který jsme chtěli vinici před samotným řezem dopřát, jsme si museli počkat až do února. A ani těch pár studených dnů, které přišly, nebylo tak mrazivých, jako v minulých letech. Zatímco některé roky stříháme vinici na několikrát a vždy se chodíme mezi jednotlivými řádky zahřát čajem do chaty, letos jsme to zvládli pohodlně na jeden zátah a ještě si k tomu vzali do vinice pivko.
I taková věc nutí člověka k zamyšlení nad tím, jak rychle se svět kolem nás mění a jak velkou zásluhu na těchto změnách máme my lidé. On to totiž není jeden výjimečný rok, který by nějak vybočoval z dloudobého neotřesitelného normálu. Těch změn je totiž opravdu mnoho, můžeme pozorovat, jak rychle se rozšiřují živočišné a rostlinné druhy...I taková věc nutí člověka k zamyšlení nad tím, jak rychle se svět kolem nás mění a jak velkou zásluhu na těchto změnách máme my lidé. On to totiž není jeden výjimečný rok, který by nějak vybočoval z dloudobého neotřesitelného normálu. Těch změn je totiž opravdu mnoho, můžeme pozorovat, jak rychle se rozšiřují živočišné a rostlinné druhy do míst, kde by je před pár lety ještě nikdo nečekal, stejně tak si můžeme zvykat na to, že v regionech, kde se ještě nedávno docukřovala bílá vína, se začíná velmi dobře dařit modrým odrůdám. Některé ty změny jsou samozřejmě příjemné, ale otázkou je, zda jejich rychlost a radikálnost je pro Zemi zdravá a jak mohou skončit...
Naštěstí i tento škůdce se u nás objevuje jen velmi zřídka a v malém množství. Obvykle je to tak, že každý rok zkrátka jeden či dva štítky ve vinici objevíme. To je množství, které se dá vyřešit velmi rychle a stručně přímo na místě a bez dalších rozsáhlých zásahů. Protože pokud nedojde k masivnímu přemnožení, tak to, co...Naštěstí i tento škůdce se u nás objevuje jen velmi zřídka a v malém množství. Obvykle je to tak, že každý rok zkrátka jeden či dva štítky ve vinici objevíme. To je množství, které se dá vyřešit velmi rychle a stručně přímo na místě a bez dalších rozsáhlých zásahů. Protože pokud nedojde k masivnímu přemnožení, tak to, co neodstraníme sami, za nás udělá příroda - o puklice se často postará nějaký parazitoid či predátor.
A každý rok se v mé hlavě hlásí o slovo i velký respekt. Jakožto mikrovinař si uvědomuji, že když něco tak zásadního jako je řez udělám špatně, bude to mít vliv minimálně na celý následující ročník. A když těch vlastních hlav máte snad ještě méně než zkušeností, může ten dopad špatného rozhodnutí být...A každý rok se v mé hlavě hlásí o slovo i velký respekt. Jakožto mikrovinař si uvědomuji, že když něco tak zásadního jako je řez udělám špatně, bude to mít vliv minimálně na celý následující ročník. A když těch vlastních hlav máte snad ještě méně než zkušeností, může ten dopad špatného rozhodnutí být fatální. Proto jsem v předchozích letech často tahal za záchranou brzdu a nechával rostlinám vždy nějakou zálohu a o nějaké to očko víc. Výsledkem však byl často velmi bujný růst a o to víc práce na jaře a v létě. Letos se to snad povedlo v té hlavě trochu srovnat a výsledkem byl opravdu radikální řez.
Zatímco při zakládání hlavní části vinice jsme řádky vykopali opravdu hluboko, nechali pořádně vymrznout a celý jeden den tahali do kopce kolečka s koňským hnojem, tady při dosahování pěti hlav už jsme tak pocitiví nebyli. Dělali jsme to tak nějak narychlo, hnůj nahradili kompostem a mysleli jsme si, že to na stejném místě, se stejnou odrůdou a kvalitní sadbou projde. No,...Zatímco při zakládání hlavní části vinice jsme řádky vykopali opravdu hluboko, nechali pořádně vymrznout a celý jeden den tahali do kopce kolečka s koňským hnojem, tady při dosahování pěti hlav už jsme tak pocitiví nebyli. Dělali jsme to tak nějak narychlo, hnůj nahradili kompostem a mysleli jsme si, že to na stejném místě, se stejnou odrůdou a kvalitní sadbou projde. No, neprošlo. A tropické léto nám taky moc nepomohlo. Dopadlo to tak, že samotný růst zeleného materiálu v létě byl tak třetinový a zima rostliny dorazila. Takže příští rok znova...