Furmint - Výrazná maďarská individualita

Jsou odrůdy révy vinné, kterým lze s úspěchem říkat globální. Takové, kterým se daří na více kontinentech, na různém podloží, v různých klimatických podmínkách. Jsou tedy rozšířené, jimi osázená plocha po celém světě je obrovská, a jsou populární mezi "širokou konzumentskou veřejností", často ne pro kvalitu jejich charakteru, ale pro jejich jméno. A takovou odrůdou Furmint jednoznačně není!

Tato starobylá moštová odrůda má svou domovinu v Maďarsku. A i když se s jeho vysazováním experimentuje i jinde, pěstuje se v dalších evropských oblastech jako je Slovinsko, Chorvatsko či rakouský Burdenland, většina rozhlohy všech vinic Furmintu na světě se nachází v maďarské oblasti Tokaj. Její původ ale není s úplnou jistotou možné určit, i když teorií je několik. Ví se, že tato pozdní moštová odrůda je velmi stará a vznikla spontáním křížením. Kupodivu i za ní stojí odrůda Heunisch, nicméně druhý rodič identifikován není. Jedna teorie o jejím místě prvotního výskytu mluví právě o Tokaji, další zase, že byla do Maďarska přivezena ze severní Itálie, jiná verze zase zmiňuje Balkán, kde se rovněž i dnes pěstuje.

Tato bujnější robustní liána dá středně velké volnější hrozny žluté až sytě žluté barvy. Ty slouží v maďarském Tokaji jako základ vín suchých i sladkých. Zpracovává se samostatně do vín jednoodrůdových, bývá však i součást při přípravě cuvée, ve kterých tvoří obvykle dominantní základní kámen.

Samotný Furmint  - zvláště v suché formě - je odrůdou výraznou, možná trochu tvrdou. Mívá často vyšší alkohol, ale i pevnou kyselinu. Lze v něm najít projev zralých jablek, bylinek, mohutnou medovost, ale i výraznější koření či tabák. Sladká vína mají medové a kořenité tóny ještě dominantnější, ovocné tóny pak přísluší spíše exotickým plodům a citrusům.

Vína z Tokaje měla vždy - a podle některých zdejších vinařů stále mají - nálepku spíše laciných sladkých vín. Nicméně to pravda rozhodně nemusí být absolutní, spousta sladkých tokajských vín má opravdu výborné kvalitativní parametry. A suchý Furmint je ve správném technologickém zpracování opravdu moderním vínem světových parametrů a se světovou budoucností. Zkrátka je třeba taková vína brát vážně. Napovídá to třeba i fakt, že firma Riedel vyrábějící profesionální vinné sklo světové úrovně vyvíjí sklenici, ve které právě odrůda Furmint ideálně vynikne.

Začátek článku  ►

Furmint se v Tokaji pěstuje na typickém riolitovém podloží, které stojí - mimo jiné - za zdejší výraznou mineralitou.
Některé hlavy Furmintu mohou být opravdu staré, tyto dosahují věku zhruba 85 let.
Veliká ikona maďarského vinařství, která pěstuje své Furminty v Tokaji, je István Szepsy.
Odrůdě Furmint velmi svědčí dubový sud, prý si s ním - podle některých vinařů - rozumí více, než třeba Chardonnay.
Tokaj není zdaleka jen doménou sladkých vín, dobře o tom přesvědčí třeba tento suchý Furmint od Istvána Szepsyho.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl