Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Když mluvíme o rodinném vinařství, máme na mysli jednu z nejstarších vinařských rodin na Mosele. Roku 1465 převzal Johann von Kilburg první vinice od svého tchána Johanna von Olmscheida a založil tak tradici, kterou v současné době nese již devatenáctá generace rodiny Kilburgů, která na bývalém klášterním statku opatství Himmerod a přilehlých...Když mluvíme o rodinném vinařství, máme na mysli jednu z nejstarších vinařských rodin na Mosele. Roku 1465 převzal Johann von Kilburg první vinice od svého tchána Johanna von Olmscheida a založil tak tradici, kterou v současné době nese již devatenáctá generace rodiny Kilburgů, která na bývalém klášterním statku opatství Himmerod a přilehlých vinicích hospodaří.
Nicméně Riesling není zdaleka jediným vínem, které rodina Kilburgů produkuje. Z bílých odrůd za velkou pozornost stojí i Gewürztraminer, Rulandské šedé a bílé, Kerner, ale třeba i - pro Moselu netypická - odrůda Auxerrois. I přes tuto možná až trochu zbytečnou odrůdovou pestrost ryzlinky v celkové produkci vinařství naprosto převládají. Je to logické -...Nicméně Riesling není zdaleka jediným vínem, které rodina Kilburgů produkuje. Z bílých odrůd za velkou pozornost stojí i Gewürztraminer, Rulandské šedé a bílé, Kerner, ale třeba i - pro Moselu netypická - odrůda Auxerrois. I přes tuto možná až trochu zbytečnou odrůdovou pestrost ryzlinky v celkové produkci vinařství naprosto převládají. Je to logické - údolí řeky Mosely je jednou z nejlepších, pokud ne úplně nejlepší, lokalitou pro pěstování této odrůdy na světě.
Na jaře roku 2020 jsme se nejen u nás v České republice, ale třeba i zde na Mosele, dočkali velmi bohatých srážek. Nebo to tak na nás alespoň působí v porovnání s několika posledními roky, kdy se zemědělci všeho druhu museli potýkat s katastrofálním nedostatkem vody, který byl ještě umocněn velmi vysokými průměrnými teplotami. Díky štědrým dešťům se...Na jaře roku 2020 jsme se nejen u nás v České republice, ale třeba i zde na Mosele, dočkali velmi bohatých srážek. Nebo to tak na nás alespoň působí v porovnání s několika posledními roky, kdy se zemědělci všeho druhu museli potýkat s katastrofálním nedostatkem vody, který byl ještě umocněn velmi vysokými průměrnými teplotami. Díky štědrým dešťům se letos vinice zazelenaly nejen co do rychlosti, ale i do množství zeleného materiálu.
Na nejednom místě je nutné nezbytné práce provádět za pomoci jištění na laně a do těch nejextrémnějších svahů si zdejší vinaři zvou každý rok například na sběr hroznů ty stejné zkušené mladé horolezce, kteří se již v terénu umí orientovat a zvládnou v nich pracovat s menším rizikem. Jiní vinaři uvažují i...Na nejednom místě je nutné nezbytné práce provádět za pomoci jištění na laně a do těch nejextrémnějších svahů si zdejší vinaři zvou každý rok například na sběr hroznů ty stejné zkušené mladé horolezce, kteří se již v terénu umí orientovat a zvládnou v nich pracovat s menším rizikem. Jiní vinaři uvažují i o zapojení moderních technologií - nejen že například aplikaci ošetřujících přípravků provádějí pomocí malých vrtulníků, ale testují možnost využití dronů při sběru hroznů.
Réva se pěstuje i na dostupnějších lokalitách, nicméně obvykle ta nejlepší a nejzajímavější vína pochází právě z těch unikátních poloh, které jsou sice krkolomné, ale jejich strmá expozice je velmi výhodná i z hlediska slunce a práce s teplotou, což je jeden z faktorů, který má vliv výslednou kvalitu hroznů a...Réva se pěstuje i na dostupnějších lokalitách, nicméně obvykle ta nejlepší a nejzajímavější vína pochází právě z těch unikátních poloh, které jsou sice krkolomné, ale jejich strmá expozice je velmi výhodná i z hlediska slunce a práce s teplotou, což je jeden z faktorů, který má vliv výslednou kvalitu hroznů a následně vína.
Každá další generace přináší do vinařství nový vítr, nové nápady, inovace a myšlenky, které vychází ze zkušeností, kterou mladí začínající vinaři získali během studia, ale i během zahraničních stáží. Takové novinky začal ve vinařství aplikovat i Max Kilburg, který posledních několik let ve...Každá další generace přináší do vinařství nový vítr, nové nápady, inovace a myšlenky, které vychází ze zkušeností, kterou mladí začínající vinaři získali během studia, ale i během zahraničních stáží. Takové novinky začal ve vinařství aplikovat i Max Kilburg, který posledních několik let ve vinařství již naplno působí.
A experimenty s novými - respektive pro Moselu novými - odrůdami je i plán, se kterým přichází do vinařství právě Max Kilburg. I když by to mohlo připadat mnohým nepochopitelné a zbytečné, Max by na některých k tomu vybraných polohách chtěl vyzkoušet pěstovat některé typicky francouzské odrůdy jako je třeba Chardonnay či Cabernet Sauvignon. Je nezpochybnitelnou pravdou, že se...A experimenty s novými - respektive pro Moselu novými - odrůdami je i plán, se kterým přichází do vinařství právě Max Kilburg. I když by to mohlo připadat mnohým nepochopitelné a zbytečné, Max by na některých k tomu vybraných polohách chtěl vyzkoušet pěstovat některé typicky francouzské odrůdy jako je třeba Chardonnay či Cabernet Sauvignon. Je nezpochybnitelnou pravdou, že se jedná o odrůdy milující jižní regiony, kde se jim velmi daří díky teplým klimatickým podmínkám. Rovněž je však bez diskuse, že teplota se v posledních letech zvyšuje i v severnějších regionech, kde zažíváme jedno tropické léto za druhým. Takže odsuzovat tento odvážný krok šmahem by bylo asi neuvážené.