Víno v kuchyni: Boloňské ragů - Ragu Bolognese
U nás to známe spíše jako "boloňské špagety", což je název nepřesný, stejně jako nepřesné až místy šílené může být složení ingrediencí v tomto receptu, pokud je przněn českou úspornou tvořivostí. Určitě jste alespoň jednou zažili nějaké těstoviny, které měly jako součást svého názvu cosi boloňského, ale něco vám říkalo, že kečup, měkký salám či eidam úplně ta pravá originální italská klasika nebude...
My si uděláme základ, kterému se říká Ragu Bolognese, a který můžeme použít třeba na tagliatelle (špagety to většinou nebývají) a nebo třeba jako náplň pro lasagne. A hlavní roli budou v tomto vaření hrát typické italské suroviny: jednoduchost, kvalita, poctivost. A samozřejmě víno.
Nákup na dnešní vaření:
Olivový olej
Mrkev - 1 velká
Řapíkatý celer - asi tolik co mrkve
Cibule - 1 velká
Česnek - 1-2 stroužky
Hovězí maso - asi 1/4 kg
Protostlejší vepřové maso - zhruba stejně jako hovězího
Kuřecí játra - těch stačí trochu, cca 100 g
Rajčatový protlak - ten hustý
Červené víno - bude stači asi třetina láhve
Loupaná rajčata - 1 plechovka
Masový vývar
Plnotučné mléko - stačí trochu
A proto, že jsem se rozhodl použít dnešní ragu na lasagne, pro pořádek jsem ještě potřeboval (na jednu zapékací misku tak cca pro 4 osoby):
Semolinové lasagne - 9 plátků klasických rozměrů
Máslo - cca 2 lžíce
Hladká mouka - zhruba stejné množství
Plnotučné mléko - asi půllitr
Muškátový oříšek
Strouhaný parmesan - 100 g
Základy jako sůl nebo pepř jistě doma máme...
autor: Jan Bretl a Marek Vrána