Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Šalotku si pokrájíme na plátky, není však potřeba vyloženě malé úhledné kousíčky. Potřebujeme, aby nám šalotka následný svar ochutila a to bude dnes její veškerá práce.Šalotku si pokrájíme na plátky, není však potřeba vyloženě malé úhledné kousíčky. Potřebujeme, aby nám šalotka následný svar ochutila a to bude dnes její veškerá práce.
Funguje na to asi nejlépe škrabka na brambory, já se přikláním k této úplně obyčejné. Je třeba loupat opravdu poctivě a žádný - byť tenký - proužek nevynechat. Slupky jsou totiž u bílého chřestu opravdu pevné, nepřekrojitelné a těžko rozkousatelné. Dokáží dokonale zkazit zážitek z jídla.Funguje na to asi nejlépe škrabka na brambory, já se přikláním k této úplně obyčejné. Je třeba loupat opravdu poctivě a žádný - byť tenký - proužek nevynechat. Slupky jsou totiž u bílého chřestu opravdu pevné, nepřekrojitelné a těžko rozkousatelné. Dokáží dokonale zkazit zážitek z jídla.
Následně necháme vychladit, potřebujeme pracovat se studenou tekutinou. Kdybychom svar přidali k vajíčkům horký, začala by tepelná úprava okamžitě a šla by jiným směrem, než my potřebujeme.Následně necháme vychladit, potřebujeme pracovat se studenou tekutinou. Kdybychom svar přidali k vajíčkům horký, začala by tepelná úprava okamžitě a šla by jiným směrem, než my potřebujeme.
Tedy holandská omáčka je poměrně vydatná a kaloricky bohatá, při troše snahy by nám na ty dvě porce chřestu stačila omáčka i z jednoho vejce, ale do receptů, kde je základní složkou vejce, vždy používám minimálně dvě. Je to kvůli manipulaci - majonézu, míchaná vejce, bílkový sníh, a samozřejmě ani holandskou omáčku zkrátka z jednoho vejce pořádně...Tedy holandská omáčka je poměrně vydatná a kaloricky bohatá, při troše snahy by nám na ty dvě porce chřestu stačila omáčka i z jednoho vejce, ale do receptů, kde je základní složkou vejce, vždy používám minimálně dvě. Je to kvůli manipulaci - majonézu, míchaná vejce, bílkový sníh, a samozřejmě ani holandskou omáčku zkrátka z jednoho vejce pořádně neuděláte.
Někteří kaskadéři si sice troufnou na šlehání vajec nad přímým ohněm, nicméně to může přinášet více problémů než výhod.Někteří kaskadéři si sice troufnou na šlehání vajec nad přímým ohněm, nicméně to může přinášet více problémů než výhod.
Přilévat je třeba poměrně pomalu, tenkým proudem. Sice se mi holandská omáčka zatím nikdy nesrazila jako uspěchaná majonéza, ale stát se to může.Přilévat je třeba poměrně pomalu, tenkým proudem. Sice se mi holandská omáčka zatím nikdy nesrazila jako uspěchaná majonéza, ale stát se to může.
Bílý chřest by měl být hotový tak akorát al dente, obvykle to trvá opravdu pár minut. Mimochodem - i do vody k chřestu můžeme přilít trochu bílého vína, rozhodně to chřestu neuškodí :-)Bílý chřest by měl být hotový tak akorát al dente, obvykle to trvá opravdu pár minut. Mimochodem - i do vody k chřestu můžeme přilít trochu bílého vína, rozhodně to chřestu neuškodí :-)
Naštěstí kalorickou zátěž vydatně kompenzuje v tomto jídle právě přítomnost chřestu. Není totiž pouze chutný, ale je i velmi zdravý. Prospívá našemu tělu velkým množstvím vitamínů, blahodárně působí na ledviny a močové cesty, srdce a krevní oběh, obsahuje množství vlákniny a údajně je i mocným afrodiziakem.Naštěstí kalorickou zátěž vydatně kompenzuje v tomto jídle právě přítomnost chřestu. Není totiž pouze chutný, ale je i velmi zdravý. Prospívá našemu tělu velkým množstvím vitamínů, blahodárně působí na ledviny a močové cesty, srdce a krevní oběh, obsahuje množství vlákniny a údajně je i mocným afrodiziakem.
A když vaříme s vínem, měli bychom s ním i jíst. V době, kdy jsem se velmi často pohyboval v Rakousku, jsem si chřestovou sezonu nerozlučně spojil s mladými svěžími veltlíny, třeba s těmi z oblasti Wachau v kategorii Federspiel.A když vaříme s vínem, měli bychom s ním i jíst. V době, kdy jsem se velmi často pohyboval v Rakousku, jsem si chřestovou sezonu nerozlučně spojil s mladými svěžími veltlíny, třeba s těmi z oblasti Wachau v kategorii Federspiel.