Frankovka - Poklad středoevropských regionů
Dnes zůstaneme doma. Tedy tím nechci říct, že na modrou odrůdu Frankovka máme právě v Česku monopol, nicméně Morava patří k jejím velkým pěstitelům a obecně Frankovka "je doma" právě ve středoevropském regionu. A je u nás i velmi oblíbená, i když si možná může nést stigma z doby komunismu, když se u nás většina bílých vín v litrovkách jmenovala Müller-Thurgau, a většina těch nevalných červených právě Frankovka.
Její odrůdový základ není zcela jasný, nicméně je jasné, že u něj stála skoro legendární odrůda Goulais blanc neboli Heunisch, jak tomu bylo i u mnoha dalších celosvětově oblíbených odrůd. Byla křížena samovolně s jinou odrůdou, která dosud není jasná. Zcela jisté není ani místo jejího původu, ale nejpravděpodobněji se mluví o Dolním Rakousku. Synonymem jejího názvu je Lemberger, a pokud by se jednalo o zeměpisné označení, mohli bychom po pravlasti Frankovky pátrat i v Německu, Slovinsku a s hodně velkou dávkou fantazie i na Ukrajině.
Na Moravě je Frankovka vedle Svatovavřineckého druhou nejrozšířenější odrůdou. Nejde o nijak zvlášť mohutnou odrůdu, to by u nás ani nešlo. Mladá dobrá Frankovka je vegetativně zelená, travnatá. Vyzrálejší a zaoblenější se vyznačuje tóny lesního ovoce, hlavně ostružin.
Opravdovou vlastností Frankovky je však v současné době podle mne rakouský Burgenland - oblast na východě země, de facto na maďarských hranicích. Z vinařského hlediska je Burgendland jedinou seriozní rakouskou oblastí vhodnou pro pěstování červených vín a je též nazýván jako Blaufränkischland, tedy země Frankovky, které je zde vysazeno zhruba 17% plochy vinic. Za čárou v Maďarsku má rovněž frankovka velkou tradici a říká se jí zde Kéfrankos.
Nechci nijak snižovat moravské vinaře, i zde jsem narazil na pár opravdu dobrých Frankovek, ale pro mě je právě Deutschkreutz v Burgenlandu místem, kde jsem pil ty nejlepší. Zdejší vinaři s touto odrůdou umí poctivě pracovat, mají cit pro její využití v zajímavých cuvée a nebojí se i zajímavé práce s malým dubovým sudem.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl