Gamay - Každý to pil, málokdo slyšel
Když se řekne Gamay, asi toto zvláštní slovo nikomu nic neřekne. Málokdo by ho možná vůbec směřoval někam k vínu. To když se řekne Beaujolais, to už je něco jiného. Tohle slovo zná celý svět, a zdaleka nejen ten vinařský. Dnes je díky mladému vínu z této oblasti slovo Beaujolais, respektive spojení Beaujolais Nouveau, celosvětovým pojmem. Nejen pro víno, ale i pro očekávaný svátek s ním spojený.
Tato burgundská modrá odrůda - podle některých zdrojů klon burgundského modrého - má ve Francii, zemi svého původu, velmi dlouhou tradici. Snad se zde pěstovala již ve 3. století. Právě ve Francii ji nalezneme například v oblastech kolem řeky Loiry, ale s pojmem Gamay se setkáme i za oceánem. V Kalifornii se tento název používá pro označení právě modré burgundy.
Nicméně všechny oblasti na světě, všechny legendy o původu a označování odrůd v souvislosti s názvem Gamay zastiňuje právě Beaujolais. Mladé Beaujolais je očekávanou událostí, která propuká vždy třetí čtvrtek v listopadu. Milovníci mladého vína čekají, ať již na náměstích francouzských vesniček či v restauracích a barech v New Yorku, Tokyu, Berlíně a roky již i v Praze, ve středu večer na půlnoc, aby mohly být láhve s novým vínem otevřeny. Dřív se to totiž nesmí.
A jsou to veselé oslavy v podnicích označených vlaječkou či nápisem Beaujolais Nouveau toho konkrétního ročníku "est arrivée". Ale nalijme si čistého vína - jde hlavně o to veselí a radost ze setkání lidí, protože od tohoto mladého červeného vína, stejně jako od mnoha jemu podobných, nemůžeme čekat žádné velké vinařské zázraky. Je lehké, je svěží, šťavnaté a veselé. Možná má právě to ve vaší sklenici pověstnou barvu a vůni fialek, ale určitě nemá hluboký charakter.
V každém případě je to ale hezká tradice, která vznikla v polovině minulého století z jednoho prostého důvodu - bylo třeba zbavit se přebytků. Spotřeba vína začala klesat a tak šikovný Francouz přišel s myšlenkou vytvořit novou tradici, která splnila svůj účel. Rozvezla vína z Beaujolais do celého světa, dala lidem radost a vinařům je nechala zaplatit ještě v roce sklizně.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl