Gewürztraminer - Perla alsaských vinic

Tato zajímavá odrůda má mnoho různých alternativních názvů. Dříve byla známá jednoduše jako "Traminer". Ve Francii můžeme narazit na tento název bez přehlásky, tedy Gewurztraminer, bez které je také vyslovován. Jednodušším kratším označením může být zkrátka jen "Gewürz". Do určité doby jsem si myslel, že český překlad neexistuje - proč taky... Ale vyvedl mne z omylu Václav Šalša, když jsme chodili po jeho vinohradu. Mluvili jsme o všem možném, až jsme narazili právě na tuto odrůdu. Teprve v tu chvíli mi seplo, kam zařadit jeho víno, které na etiketě neslo označení Tramín kořenný. A potěšilo mne, že si za tímto českým ekvivalentem stojím, přesto, že originální označení by mu možná mohlo zvýšit prodejnost.

Morava však, i přes snahu pana Šalši, nebude nejvyhlášenější lokalitou tramínu kořenného. A i když se pěstuje v Německu, Švýcarsku, místy i v Itálii a v některých zemích "nového světa", jeho domovskou vlastí je jednoznačně francouzské Alsasko. Kdo víno pije a trochu zná, při zmínce tohoto regionu mu automaticky naskočí Gewürztraminer a naopak. I když se v Alsasku pěstuje velmi úspěšně třeba ryzlink nebo pinoty, jednoznačnou ikonou regionu je právě tramín kořenný.

Samotná odrůda se vyznačuje typickou barvou hroznů, která je růžová a může se ubírat až směrem do červena. Ale protože víme, že růžová i červená vína vděčí za svou barvu modrým slupkám hroznů, tak i víme, že Gewürz je i přes barvu hroznů odrůda dávající vína bílá.

V Alsasku má Gewürztraminer status té odrůdy, která smí - na té správně umístěné vinici - produkovat víno klasifikované jako Grand Cru. A jsou to vína zpravidla mohutnější, plnější, šťavnatější a logicky i kořenitě pikantní, charakteristická určitou opulentností. Díky skvělým polohám v kombinaci s velmi horkým ročníkem může však toto víno někdy postrádat kyselinu, která by jej držela pohromadě. Pak se z opulentnosti může snadno stát neotesanost a nuda.

Pro mne osobně je Gewürztraminer především nezaměnitelná aromatika. Měl jsem možnost tuto odrůdu ochutnat v podání opravdu velkých alsaských vinařů jako je Hugel, Zind-Humbrech, Agathe Bursin a dalších. A díky nim vím, že nějaký ten tramín může vonět velmi intenzivě, ale přitom nevtíravě a neotravně. Není to prázdná vůně.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Copyright: Jan Bretl 2016-2018

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail: