Hibernal - Kámoš, na kterého je spoleh

Co to asi může být, když se to jmenuje Hibernal? Kupodivu to není žádný aktuální módní výstřelek, jak název i povědomost o té odrůdě může někomu napovídat. I když do naší odrůdové knihy byla zapsána spíše v době těch moderních, jmenovitě v roce 2004, její historie sahá zhruba šest desetiletí dál. Byla vyšlechtěna v Německu za druhé světové války. To by jednoho napadlo, že tam na to vůbec měli v tu dobu čas...

Tato spíše bujnější odrůda vznikla křížením dvou odrůd, a to konkrétně klonu Seibelu a Ryzlinku rýnského. Jedná se o interspecifickou odrůdu - tedy hybrid. Její výhoda tedy spočívá jednoznačně v tom, že je připravena daleko úspěšněji bojovat proti škůdcům a plísním. Na to se jednoduše váže její výsledná vlastnost - nemusí být tak zásadně ošetřována chemicky, a tím je mimo jiné zdravější.

Jak už bylo řečeno, v naší odrůdové knize je uvedena až od počátku nového tisíciletí, nicméně jistě pokusy s ní byly na Moravě prováděny již v 80. letech minulého století. Pochodeň převzali v mělnickém vinařství Viléma Krause (mimochodem profesor Vilém Kraus údajně navrhl i jméno této odrůdy, které je spojeno s její schopností přezimovat, tedy hybernovat), a dnes je již odrůda rozšířenější a populárnější jak na Moravě, tak i v Čechách.

Nicméně větší rozšíření hibernalu se zatím nekoná. Svým způsobem se jedná o lokální odrůdu - pěstuje se na Moravě, v Německu, setkáme se s ním ve Švýcarsku, něco jsem zahlédl v Rakousku a dočetl jsem se i o jedné velmi "nelokální lokalitě", kterou je Kanada.

Jak jsem již zmínil, odrůda je díky své rezistentnosti velmi zdravá. Tím pádem ji můžeme použít i k výrobě vín v biokvalitě či vín v kontaktu s kaly. Já jsem měl letos možnost s pár kamarády sebrat u vinaře něco přes tři tuny hroznů této odrůdy. Byly velmi zdravé, prakticky z více jak 99%, kontakt s nějakým problémem byl velmi vyjímečný. A když jsme si sběr hroznů odmakali a zúčastnili se i jejich zpracování, měli jsme možnost i ochutnat víno ze stejné vinice z předchozího ročníku. Bylo velmi vyvážené. I když bylo výraznější, opulentnější, bylo v dokonalé harmonii, ať se již týče cukru či kyselin. Chuťovou charakteristikou bylo i ovoce - zralé citrusy, broskev či meruňka. V každém případě má skvělý potenciál a zaslouží si naši otevřenost.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl