Pálava - Milovaná a nenáviděná

Tady to žádné dlouhé překládání názvů nebude - jednak proto, že rozšíření téhle odrůdy není nijak široké, jednak proto, že její historie je velmi krátká, tedy alespoň z hlediska lidstva, když ne z pohledu jednotlivce. Pálava totiž pochází z Moravy. Jak by taky ne, s takovým jménem... Za jejím zrodem stojí Ing. Josef Veverka, který na ní začal pracovat v šedesátých letech minulého století ve Šlechtitelce ve Velkých Pavlovicích.

Za charakterem této poměrně bujné liány stojí její rodiče: Müller-Thurgau a Tramín červený. V naší, a tedy i Slovenské, odrůdové knize je zapsána od roku 1977. I když se jedná o jméno poměrně známé, není Pálava na moravských vinicích zas tak hojně zastoupena. Přesto, že se těší v posledních letech větší oblibě a její výsadba roste, stále činí něco kolem jednoho procenta rozlohy vinic. 

Pálava má svou specifickou pověst, pro kterou je částí publika vyzdvihována, a ze stejného důvodu jinými zase zatracována. Obecně se totiž má za to, že když je na láhvi - a bohužel ještě častěji na tabulce pod výčepním kohoutem - napsáno "Pálava", obecně se předpokládá, že z té láhve nebo kohoutu automaticky musí téct víno, které je sladké, líbivé, hutné, voňavé a populární. Tedy dodal bych, že populární pro "širokou konzumentskou veřejnost", což já za velkou chválu nepovažuji. Pálava je předmětem mnoha vinařských kulišáren, které se na českém vinařském trhu dějí - pro její popularitu je velmi poptávána, daleko více, než je možné vyprodukovat. Někdo někdy nějak spočítal, že kdyby se sečetlo všechno víno této odrůdy, které je prodáno v různých "vinotékách s kohouty" jako moravské, vyžadovalo by to asi tak trojnásobek roční produkce pálavy z celé Moravy. Z toho plyne, že někdo něco nedělá úplně férově.

Ale za to si vlastně můžeme - tedy spíš můžete, já to nepiju - sami. Pokud věříte, že se dobré víno v takové kvalitě, jak je vychvalované prodejci, dá vyrobit za ty peníze, za které vám je točí do petek, nedivte se, že vás po víně bolí hlava a pálí žáha...

Já mám tuhle odrůdu ale moc rád. Když se pálava udělá poctivě, nabízí skvělý zážitek, stejně jako každé jiné poctivé víno. A mimochodem - i když má Pálava spíše sladkou pověst a opravdu na trhu spoustu sladkých dobrých pálav najdeme - není to její nezbytná vlastnost. Pil jsem nejednu suchou Pálavu, ve které se snoubila její typická opulentnější aromatika právě se suchým charakterem toho konkrétního vína, a opravdu mě to bavilo.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl