Moravská vína

Na vína z Moravy můžeme slyšet velkou řadu různých názorů, mají své velké příznivce i zaryté odpůrce. Chybou by bylo stavět se k nim radikálně, vyzdvihovat nebo zatracovat je zásadním způsobem nebo srovnávat je s víny z jiných zemí, vyrobenými jinou technologií, z jiných odrůd ve zcela odlišných klimatických podmínkách. Vína z Moravy jsou zkrátka originální, obráží se v nich podmínky zdejší země a práce místních lidí. Jsou proto – stejně jako jiná vína z jiných zemí – jedinečná.

Každá země produkuje taková vína, jakým se v místních podmínkách nejlépe daří a jaká jsou pro region typická. Nebo by to tak alespoň mělo být. Víny typickými pro Moravu a Českou republiku vůbec jsou bezpochyby vína bílá. Je to dáno především díky lokálnímu podnebí, které není natolik teplé, aby dobře svědčilo modrým odrůdám. Proto již mnozí vinaři pochopili, že je lépe přenechat výrobu opravdu špičkových červených vín třeba Italům či Francouzům, a vrhnout se na to, co mohou udělat nejlépe a mají k tomu i odpovídající regionální podmínky. Tedy na pěstování bílých hroznů a výrobu vín z nich.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl