Mád je malé městečko s několika tisíci obyvateli na východě Maďarska. Kdybychom ho hledali na mapě, mohli bychom udělat přímku jižním směrem od slovenských Košic. Vzhledem k tomu, že se nachází v oblasti Tokaj, je zde velmi rozvinuté zejména vinařství, proslulé svými zdaleka nejen sladkými víny.

István Szepsy - Ikona maďarského vinařství
(Mád - Maďarsko / Tokaj)

Mezi nespočtem vinařů po celém světě nalezneme skutečné osobnosti - autority, které nastavují laťku ostatním, jsou průkopníky nových metod, ale i uctívatelé tradic daného regionu. Jsou to zkrátka osobnosti, za které mluví jejich práce - jejich vína, a tím, že se na jejich kvalitě shodnou milovníci vín i odborníci po celém světě, jen svůj věhlas potvrzují. Jak jsem si vážil možnosti trávit chvíli času třeba s Franzem Pichlerem v Rakousku, Ernstem Loosenem na Mosele či s panem profesorem Krausem u nás, stejnou radost i respekt mám z přítomnosti Istvána Szepsyho, se kterým jsem se setkal v Maďarsku.

 

Začátek článku  ►

Vinařství Istvána Szepsyho se nachází v Maďarské oblasti Tokaj - je tedy vhodné se ze všeho nejdříve podle mapy zorientovat.
Tokajská vinařská oblast se rozkládá na území dvou současných států. Vedle Maďarska, se kterým máme pojem ”Tokaj” asi nedílně spojený, se určitá menší část nachází i na Slovensku. Nicméně té slovenské části připadá jen asi nějakých zhruba 500 hektarů. Dominantní část - více jak 5000 hektarů -...
István Szepsy je nesporná ikona vinařské regionu Tokaj.
Jak říká István Szepsy, žádné dva kousky zdejších vinic nejsou stejné, podloží zde je velmi rozmanité.
Hlavním materiálem, který tvoří podloží zde v Zemplínských horách, je riolit. Jeho historie je zhruba 12 milionů let stará, kdy tektonická činnost vytvořila ráz zdejší krajiny. Postupným ochlazováním spodní vroucí vody a magmatu došlo nejen k porušení podloží, ale i k jeho silné mineralizaci. Všudypřítomný je zde...
Ve vinařství Szepsy můžeme najít dva sklepy plné dubových sudů. Ostatně v ničem jiném zdejší, výhradně bílá, vína ani nezrají.
Ne každý sklep je však vhodný na dlouhé ležení vín - v mělkém jsou nejprve vína vinifikována a následně putují do hlubokého sklepa, kde zrají. V jednom menším sklepě leží výhradně vína sladká. István Szepsy dříve používal na zrání suchých vín sudy o obsahu 500 litrů, později však přecházel na...
Vysoce kvalitní maďarské dubové sudy Petraea.
Při naší návštěvě těsně před Velikonocemi jsme měli štěstí snad na první slunečné dny, což je pro procházku vinicemi po sychravé zimě-nezimě velké osvěžení.
Prohlídka vinic nad vinařskou obcí Mád - jednou z dvaceti sedmi, ve kterých se v maďarské části tokajské oblasti pěstují hrozny a produkuje víno - zahrne postupně všechny proslulé viniční tratě, na kterých István Szepsy i další zdejší vinaři révu pěstují. Pokud mluvíme o révě a hroznech, většina jich patří odrůdě Furmint. Tou je...
Na přelomu roku 2017 a 2018 nebyla zima právě přesvědčivá a poplatná svému názvu, nicméně i v tokajské oblasti stihly vinné hlavy vymrznout a jsou připraveny k řezu.
I tyto vinice prochází průběžnou obnovou, nicméně nejstarší hlavy na vinicích Istvána Szepsyho jsou až 85 let staré.
Typické horniny, poslední stopy letošní zimy a sluníčko signalizující příchod nového ročníku...
Když začne  István Szepsy mluvit, je to vždy zážitek a moudrá zkušená úvaha o historii i současnosti tokajského vinařství.
Ve svém vyprávění se zmiňuje třeba o svých začátcích své práce vinaře. O tom, s jakou filosofií se víno pěstovalo a vyrábělo dříve, kdy se vína z Tokaje vyznačovala svou tvrdostí, určitou nižší sladkostí a nevalným potenciálem zrání či pobytu v láhvi. Zdejší vína se obvykle pila do dvou let. V době...
Během přesunu mezi jednotlivými polohami nám István Szepsy ukazuje i vinice, která sám vysazoval.
Jeho první výsadbou byly vinné hlavy, které šly do země v roce 1970. Historicky zde fungoval jistý zdánlivý paradox - byla tu velmi levná půda, ale velmi drahé vinice. To lze přisoudit i velké pracnosti, kterou vysazování nových vinic vyžadovalo. Některé - zvláště ty velmi dobré - polohy, jsou v poměrně těžko dostupném terénu, který není...
Úžasná možnost poslechnout si vyprávění takové vinařské osobnosti jakou je István Szepsy přímo na místě. To žádná teorie nenahradí.
Některé vinice jsou střižené takto ”na hlavu”.
I tato část vinohradu má už něco za sebou.
Starší hlavy sice nedávají tolik hroznů, jejich kvalita je však vysoká. Ve vyšším věku má totiž réva vinná daleko složitější kořenový systém, který čerpá ze svého podloží tím více všech živin, ale i minerality a celkově charakteru. V případě, že je podloží více kamenité, musí každá rostlina...
Zimní řez je v plném proudu. Po vinicích se pohybují skupiny pracovníků, kteří dodělávají poslední řádky.
Vinice na kopci - kopci, který na první pohled připomíná zvláštně ukousnutý Říp, se jmenuje Király. Je to jedna z předních tratí a je koncipována systémem těžko přístupných teras.
Ve vinicích se István Szepsy rozpovídal i o další své myšlence. Ta souvisí se zdejší lokalitou a terroirem. Zde jsou zkrátka podmínky ideální pro pěstování bílých odrůd a tím pádem se tu prakticky nic jiného nepěstuje. Mimo jiné i proto je hrozně důležitý důraz na kvalitu a správnou péči. V jiných regionech, kde se...
Stejně jako my právě odcházíme z vinic, odchází v těchto chvílích z vinic nad vesnicí Mád i zima...
Typická etiketa vinařství István Szepsy. Ač je to první suché víno, je otázka, zda je vůbec možné mluvit o ”základu”. Je silné, s pevným alkoholem, má určitou železitou tvrdost a svíravost. Tento Furmint pobyl osm měsíců na sudu.
Ač je vinařská oblast Tokaj - nejen u nás, ale celosvětově - pokládána povrchním pohledem za oblast produkující prakticky výlučně sladká vína, není tomu tak (stejně tak, jak není automaticky Pálava sladká a ryzlink kyselej...). Větší část vín produkovaných v této oblasti jsou vína suchá. A právě odrůda Furmint zdejším...
Budeme mít možnost srovnat několik ročníků. Furmint 2015 se svými 14 procenty alkoholu se sice už otevírá a roztahuje, nicméně trocha času mu ještě prospěje.
O podloží jsme si povídali už na začátku, ale vidět jednotlivé vrstvy, kterých je ve zdejší půdě požehnaně, takto názorně, je zajímavé.
Suchá vína od Istvána Szepsyho jsou nejen skvěle udělaná a mají charakter odrůd i terroiru, tato vína si i s bohatou rezervou poradí s povolenými limity síry, která je do nich přidávána. Nikdo nepředstírá, že tam žádná není a že ve víně není potřeba. Samozřejmě že má ve víně svou funkci, a velmi často nezastupitelnou, záleží však...
Během degustace máme možnost listovat starou publikací, která popisuje zdejší region z vinařského hlediska.
A zajímavostí je, že - ač se jedná o vydání již zhruba z poloviny 19. století - se o detailech o víně, odrůdách a půdě můžeme dočíst hned ve čtyřech jazycích.
Stejně jako všechna suchá vína, je i Furmint z trati Úrágya s pevným alkoholem, štíhlým svěžějším elegantním tělem a ořechovými tóny, uzavřen skleněným uzávěrem.
I když je István Szepsy zralý člověk, který má za sebou - obrazně řečeno - už pěkných pár ročníků, je velmi moderní a inovativní. Říká, že ”věci je důležité měnit a modernizovat, a netrvat na starém, pokud je něco nového lepší”. A jednou z takových inovací jsou právě skleněné uzávěry. Podle jeho slov jsou pro suchá vína, u...
Na vyprávění Istvána Szepsyho jsem se velmi těšil a docela jsem se bál, jestli nebudu v Maďarsku trochu limitován jazykově. Zbytečné obavy, skvělá srozumitelná Angličtina je v této obci standardem zdaleka ne jen u tohoto vinaře.
Druhá část degustace patří samozřejmě sladkým vínům. Tam však začínáme o pár ročníků dříve, protože ty jsou právě aktuální.
Je to tím, že sladká vína mají daleko větší potenciál svého života v čase. Vysoký cukr a dobrá kyselina dokáže sladký Tokaj držet v kondici velmi dlouho. Szamorodni je již výraz, který může být povědomý i méně propitému konzumentovi. Takto označené víno může být suché i sladké, s tím, že to sladké musí mít...
Při každé degustaci je skvelé mít možnost ochutnat i něco nepřipraveného ”mimo program”...
Vína označená jako 6ti putnové Aszú porovnáme ve třech ročnících, konkrétně 2009-2007.
Aszú je pokládáno v Maďarsku za něco jako ”výběr”. Počet puten pak orientačně určuje jeho sladkost. Jejich počet podle původních kritérií označuje jednak skutečný počet 25 kilových puten botrytických bobulí, které jsou smíchány s konkrétním množstvím vína a následně lisovány, potažmo každému ”číslu” legislativa připisovala...
Společným charakterem této plejády sladkých vín byl nižší alkohol, zhruba kolem 10-11%, sladká plnost s projevy sušeného ovoce, karamelu a ořechů, ale především jejich život a stále ještě mladistvost, naznačující dlouhý potenciál. A vůbec neunavují a chtějí být pita!
Vinařství v Tokaji má mnohasetletou historii, a neméně dlouhou historii má i rod tohoto excelentního vinaře.
Návštěva takových ”ikon” je pro mne vždy svátkem a jejich vyprávění plné moudrosti, kterou jsou ochotni předat, velkým obohacením. A vždy mne strašně moc těší, že něco nového a přínosného mi předávají lidé, kteří by už dávno nemuseli mít zapotřebí chodit hodiny v blátě po vinicích s nějakými šílenci...
Takhle to vypadá klidně a idilicky, ale k láhvi ročníku 2018, který zde za pár dnů rozkvete, povede ještě dlouhá cesta.
| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl