Začátek článku ►
Pokračujte šipkami doprava ►
Filosofií vinařství je trpělivá práce udržitelným způsobem, šetrným k surovině a přírodě samotné. Tato dlouhodobá cesta jde trochu jiným směrem než - jak říká vinař - hlasitá, prvoplánovitě zářivá a okázale veliká většina dnešní doby. Naopak - směřuje k vínům jemným, složitým a rafinovaným, do jejichž hloubky je potřeba se ponořit, hledat a poznávat.Filosofií vinařství je trpělivá práce udržitelným způsobem, šetrným k surovině a přírodě samotné. Tato dlouhodobá cesta jde trochu jiným směrem než - jak říká vinař - hlasitá, prvoplánovitě zářivá a okázale veliká většina dnešní doby. Naopak - směřuje k vínům jemným, složitým a rafinovaným, do jejichž hloubky je potřeba se ponořit, hledat a poznávat.
30 hektarů vinic je rozmanitě rozčleněných do malých vinic a viniček na strmých stráních.Před nějakými jedenácti miliony let pokrývalo tento region moře, které zadělalo na specifické půdní složení stojící za charakterem zdejších vín. Protože víno je i půda, a ta je v čistě udělaném víně velmi čitelná. Ve vínech z vinařství Neumeister si můžeme počíst především o vápencových sedimentech, zvápenatělých skořápkách korýšů a pískovci. K vysokému obsahu vápencových půd přispěly naplaveniny a štěrky,...30 hektarů vinic je rozmanitě rozčleněných do malých vinic a viniček na strmých stráních.Před nějakými jedenácti miliony let pokrývalo tento region moře, které zadělalo na specifické půdní složení stojící za charakterem zdejších vín. Protože víno je i půda, a ta je v čistě udělaném víně velmi čitelná. Ve vínech z vinařství Neumeister si můžeme počíst především o vápencových sedimentech, zvápenatělých skořápkách korýšů a pískovci. K vysokému obsahu vápencových půd přispěly naplaveniny a štěrky, které přivedlo bývalé koryto řeky z Alp.
Mnoho těchto malých míst má své specifické mikroklima, které je potřeba při práci respektovat a správně s ním nakládat. A mnoho vinic je velmi starých, dosahují i věku padesáti let. Takové vinohrady samozřejmě neprodukují žádná přehnaná množství hroznů. Odmění se však velmi kvalitní surovinou, která je základem charakterních a struktovaných vín.Mnoho těchto malých míst má své specifické mikroklima, které je potřeba při práci respektovat a správně s ním nakládat. A mnoho vinic je velmi starých, dosahují i věku padesáti let. Takové vinohrady samozřejmě neprodukují žádná přehnaná množství hroznů. Odmění se však velmi kvalitní surovinou, která je základem charakterních a struktovaných vín.
Narazit můžeme i na Tramín, Rulandu Bílou, Žlutý Muškát, ale jednoznačnou odrůdovou tváří vinařství i regionu samotného je Sauvignon Blanc. Díky společnosti Alifea, která vína Christopha Neumeistera dováží do České republiky, jsme měli možnost ochutnat novinky ročníku 2018, které nedávno přišli na trh.Narazit můžeme i na Tramín, Rulandu Bílou, Žlutý Muškát, ale jednoznačnou odrůdovou tváří vinařství i regionu samotného je Sauvignon Blanc. Díky společnosti Alifea, která vína Christopha Neumeistera dováží do České republiky, jsme měli možnost ochutnat novinky ročníku 2018, které nedávno přišli na trh.
Velmi mne potěšil a pobavil i základní Vlašák. Je to víno s nízkým alkoholem, velmi útlé a elegantní s krásnou mineralitou a decentní aromatikou. Ideální víno na delší pití, které dokáže neúnavně bavit, ale současně nemá potřebu vystrkovat lokty a ukazovat ramena. A u Pinot Gris jsme se schodli na tom, že kdyby takto vypadala typická Rulanda Šedá, měla by tato obvykle populární líbivka úplně jinou cílovou skupinu. Přesto, že je jasně odrůdově čitelná, je naprosto nefádní a má eleganci a krásnou...Velmi mne potěšil a pobavil i základní Vlašák. Je to víno s nízkým alkoholem, velmi útlé a elegantní s krásnou mineralitou a decentní aromatikou. Ideální víno na delší pití, které dokáže neúnavně bavit, ale současně nemá potřebu vystrkovat lokty a ukazovat ramena. A u Pinot Gris jsme se schodli na tom, že kdyby takto vypadala typická Rulanda Šedá, měla by tato obvykle populární líbivka úplně jinou cílovou skupinu. Přesto, že je jasně odrůdově čitelná, je naprosto nefádní a má eleganci a krásnou čistou slanost. A má i láhvový potenciál.
Jak jsem se již zmínil, Sauvignony ze Štýrska jsou zkrátka pojem. Je to nejtypičtější odrůda této rakouské vinařské oblasti. Dobře udělaná vína mají v sobě něco nenapodobitelného, co jim dává štýrský terroir. Na křiklavé výrazně aromatické Sauvignony s ostrými lokty, které známe z Nového světa, můžeme na jihu Rakouska rozhodně zapomenout. Očekávat lze naopak elegantní opulentnost a velmi decentní aromatiku, to vše při zachované odrůdové čitelnosti. Velkým Sauvignonům ze Štýrska může konkurovat...Jak jsem se již zmínil, Sauvignony ze Štýrska jsou zkrátka pojem. Je to nejtypičtější odrůda této rakouské vinařské oblasti. Dobře udělaná vína mají v sobě něco nenapodobitelného, co jim dává štýrský terroir. Na křiklavé výrazně aromatické Sauvignony s ostrými lokty, které známe z Nového světa, můžeme na jihu Rakouska rozhodně zapomenout. Očekávat lze naopak elegantní opulentnost a velmi decentní aromatiku, to vše při zachované odrůdové čitelnosti. Velkým Sauvignonům ze Štýrska může konkurovat jen dobrá Loira, která však občas má trochu problém se zachováním živosti v čase.
Ta následně byla uzavřena a rodina se věnovala pouze vinařství. Roku 1987 se však Albert a Anna Neumeinster ke gastronomii vrátili, a to na vysoké úrovni. V té době v Saziani Stub´n nabízeli něco zcela nového a poměrně neobvyklého - nejen sofistikované menu, ale i párování pokrmů s víny. Mimochodem, dnes je možné v restauraci ochutnat celou produkci vínařství Neumeister nejen v aktuálních vínech, ale je možné otevřít vína z jednotlivých tratí v mnoha ročnících. A na vinném lístku jsou i dalších...Ta následně byla uzavřena a rodina se věnovala pouze vinařství. Roku 1987 se však Albert a Anna Neumeinster ke gastronomii vrátili, a to na vysoké úrovni. V té době v Saziani Stub´n nabízeli něco zcela nového a poměrně neobvyklého - nejen sofistikované menu, ale i párování pokrmů s víny. Mimochodem, dnes je možné v restauraci ochutnat celou produkci vínařství Neumeister nejen v aktuálních vínech, ale je možné otevřít vína z jednotlivých tratí v mnoha ročnících. A na vinném lístku jsou i dalších skvělá vína z ostatních vinařských oblastí, avšak pouze rakouských.