Aperitiv

To zná asi každý. Je to nějaký alkohol, který se podává před jídlem -  na začátku menu. To je pravda. Pravdou taky je, že ještě pořád my pamětníci máme s tímto slovem spojený sladký italský vermut ve skleničce na stopce ve tvaru misky. Aperitiv je něco, co má k jídlu povzbudit. Vermut má sice v sobě zajímavý mix bylinek, mimo jiné pelyněk, které zvyšují produkci žaludečních šťav a tím plní tuto funkci. Ale podle mého jen částečně. Vermut je totiž sladký a já si myslím, že chutě mají gradovat. Pokud si jako první nápoj u stolu dáme něco sladkého, těžko potom budeme vnímat chuť lehkého bílého vína servírované pár minut poté k prvnímu chodu. Já bych na začátek volil právě něco suchého, klidně šumivé víno a nebo nestařenou ovocnou pálenku.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl