Barolo

Mluvíme o jedné z největších evropských - a asi i světových - vinařských legend. Některé názvy zkrátka mluví samy za sebe. Stačí to slovo použít, a konzument předpokládá, že neudělá chybu, aniž by musel nutně zkoumat, od kterého vinaře či z jakého ročníku to víno pochází. Tedy tím nechci říct, že to není důležité a rozdíly tam nejsou - pochopitelně, že ano, a někdy i propastné. Barolo je lokální název pro vína pocházející z italského regionu Piemont, konkrétně z několika málo obcí, z nichž jedna se "překvapivě" jmenuje právě Barolo. Tato malá lokalita leží jižně od gastronomické metropole regionu - města Alba. Barola pochází z odrůdy Nebbiolo (pocházející z italského slova nebbia, tedy mlha, která je ve zdejších vinicích velmi častým hostem) a ta skutečně dobrá vína jsou kombinací široké elegance s ovocitou delikátností, vína jsou na "první pohled" řidší barvy a pro nepropitého konzumenta nemají výrazný rozměr, ale to je zdání, skutečný milovník vína v Barolu najde vylikou hloubku, podobně jako například ve skvělých vínech odrůdy Pinot Noir. Ostatně - pije se i z podobných sklenic.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl