Beaujolais

Snad každý má slovo "božolé" spolejené s jedním konkrétním vínem, ale Beaujolais je především vinařská oblast ve francouzském Burgundsku. Pochází z ní spíše lehčí červená vína odrůdy Gamay, která je pro tuto oblast typická a dosahuje zde solidní kvality. Obecně se však nejedná právě o věhlasnou odrůdu ani oblast - zdejší vína jsou brána, samozřejmě na určité vyjímky, spíše jako jednodušší a s kratším potenciálem láhvového zrání. A tím jedním nejtypičtějším vínem je právě víno mladé, neboli Beaujolais Nouveau. To přichází na trh ještě v listopadu roku svojí sklizně, je šťavnaté, veselé či divoké, a samozřejmě jednoduché. O "neprémiové" kvalitě vín z tohoto regionu svědčí i to, že právě oslavy mladého Beaujolais - tato poměrně mladá tradice - vznikly uměle zhruba před padesáti lety jako způsob, jak prodat nadbytečnou úrodu.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl