Blanc de blancs

Když si toto slovní spojení doslovně přeložíme z Francouzštiny, dostaneme pojem "bílé z bílého". A tak je opravdu označováno víno, které bylo vyrobeno z bílých hroznů. Může to znít trochu nepochopitelně, vždyť je logické, že se bílé víno přeci vyrábí z hroznů určených pro bílá vína. Ale pokud tento výraz přesuneme do světa šumivých vín, především do Champagne, začne dávat smysl. Například šampaňské se vyrábí pouze ze tří odrůd a dvě z nich jsou modré, ale nemacerované. Obvykle je vinař míchá v určitém poměru v závislosti na kvalitě aktuální suroviny, aby dosáhl pokud možno stabilního rukopisu svého vinařství. A šumivé víno označené jako blanc de blancs tedy šťávu z modrých hroznů neobsahuje a pokud je šampaňským, říká nám tento nápis na láhvi, že je vyrobeno čistě z Chardonnay, což je jediná povolená bílé odrůda pro Champagne. Naopak označení "blanc de noirs" říká, že bylo šampaňské vyrobeno pouze ze dvou povolených modrých hroznů pinotu.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl