Botrytis Cinerea
Botrytis, nebo jak se tak běžněji říká "botrytida", není zrovna vábný výraz, protože se jedná o plíseň. To asi ve vinohradu jen tak někdo nechce. Botrytis cinerea, tedy plíseň šedá, je však plísní ušlechtilou, která může paradoxně vínu pomoci ke skvělým výsledkům. Zvláště ji uvítáme, pokud se snažíme produkovat přirozeně výrazně sladké víno. Botrytické hrozny, tedy ty bobulky napadené právě touto "hodnou" plísní, jsou pro výrobu sladkých vín velmi vhodné. Její působení totiž způsobuje, že hrozny (zpravidla velmi dobře dozrálé a visící ve vinici velmi dlouho) postupně opouští voda a šťáva v nich se pomalu velmi zahušťuje. Tedy dobře dozrálý hrozen s vysokou přírodní cukernatostí po vylisování vydá velmi koncentrovaný sladký mošt, ze kterého se vyrábí sladké víno. Obsah cukru může být opravdu enormní, takže tato vína rozhodně nejsou k delšímu pití - naopak stačí jedna sklenička, třeba k dezertu či na závěr večera, která potěší i osvěží, ale ve větším množství by člověka takové víno uspalo. A nepotěšila by ho ani jeho cena. Jedná se o technologii poměrně náročnou a výlisnost botrytických hroznů je poměrně malá. Vína se tak i zpravidla láhvují do měnších láhví.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl