Buket

Je to jeden z nejčastějších výrazů, který používají nejen odborní degustátoři, ale stále častěji i širší vinařské publikum, při hodnocení vína. A v tomto případě hodnotí jeho aromatickou stránku, tedy zjednodušeně řečeno - jak víno voní. Buketní projevy dělíme na primární, které by měly ve správně a čistě zpracovaném zdravém víně vycházet z použitých hroznů, a tedy obsahovat především aromatiku konkrétní odrůdy. Složitější buketní látky vznikají během zpracování a zrání vína ve sklepě, ale i ležením v láhvi. Abychom si aromatiku vína mohli užít naplno, je důležité víno vonět a chutnat ve správné teplotě. Přechlazené víno buketní projevy skrývá, příliš vysoká teplota může způsobit, že bude vůně intenzivní až nepříjemná. Obecně ale platí, že dobré zdravé víno snese o pár stupňů vyšší teplotu než je ideální doporučená k servírvání, aniž by jeho kvalita utrpěla.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl