Burčák

Známe ho všichni a skoro všichni také určitě každý rok ochutnáme, když už nevypijeme tolik burčáku, kolik máme krve - jak praví jistá pověra, která nám tím slibuje pevné zdraví. Jedná se vlastně o částečně zkvašený vinný mošt (fuj, jak sterilní oficiální přísně zákonné označení). A to mošt ve fází právě tzv. bouřlivého kvašení. Takový mošt je kalný se světlou až lehce nahnědlou barvou, výrazně voní po hroznech a má velmi nízký obsah alkoholu - zhruba 1-5%. Pití burčáku je vyloženě středoevropskou tradicí či specifikem, v podstatě se pije pouze u nás - tedy v Česku a logicky i na Slovensku a pak ještě v Rakousku. Tam se nazývá Sturm, tedy bouře, tedy vlastně taky burčák... V ČR je legální doba prodeje burčáku zákonem omezena od poloviny srpna do konce listopadu, překrývá tedy dobu dozrávání nejen vína, ale třeba i jablek, čímž bychom se neměli některými "zaručenými" prodejci nechat zmást.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl