Coravin

Jedná se o velmi šikovnou pomůcku každého dobrého sommeliera a milovníka vín, zejména těch vzácnějších a dražších. Toto celkem jednoduché a důmyslné zařízení totiž dovoluje ochutnat či nalít z láhve víno, aniž by tato láhev byla otevřena. Ne, není to blbost, taková možnost opravdu existuje a je dnes již - po drobné finanční investici - dostupná běžnému konzumentovi. Celý fígl tohoto zařízení spočívá v tom, že je korek zavřené láhve napíchnut velmi tenkou jehlou, která z ní odčerpá část vína a nahradí ji v láhvi argonem, plynem, který zabrání tomu, aby zbytek láhve dále pracoval a naopak se tváří jako by láhev byla vpodstatě plná a neporušená. Tento systém se používá zejména v případě, že chceme ze vzácnější láhve ochutnat malé množství a ověřit kvalitu vína, a nebo je takto podáváno v dobrých restauracích a vinných barech vzácné víno, které by se nevyplatilo otevírat k rozlévání klasickým způsobem.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl