Depot

Jedním slovem usazenina. Ve vinařském světě je depotem myšlena ta usazenina, která se nechází na dně láhve. Jedná se o kaly pocházející z barviv a tříslovin červených, zpravidla mohutnějších, vín, které vznikají postupným zráním při ležení v láhvi. Není to nic špatného, protože to vzniká přirozeně a pochází ze samotného vína, tedy z přírody a ne z nějaké přidané látky. I když se jedná o věc nezávadnou, podobně jako u vinného kamene v bílém víně, není zrovna žádoucí, abychom tyto usazeniny dostali do sklenice. Přítomnost depotu je tedy jeden z důvodů k dekantování vína. Pokud k přelití do karafy z nějakého důvodu nepřistoupíme, je třeba alespoň opatrně nalévat "konec láhve" a moc s ní nekvrdlat.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl