Druhák

Tento název nezní příliš lákavě. A taky se o nic lákavého nejedná. Je to víno, které přesně opisuje to, jak se nazývá. Evokuje něco podobného, jako když se dřív mluvilo o vyplachování sudů nebo o tom, co se posílá do Prahy. Tohle dneska snad už neplatí pomalu ani jako vtip. Nicméně - druhák je v podstatě naprosto uměle vyrobené "víno". Vezme se druhotná surovina po výrobě "normálního" vína, což jsou matoliny, ty se řádně nacukří, smíchá se to s vodou, znovu přelisuje, rozjede se uměle kvašení přidáním kvasinek, následně se to doladí kyselinou a případně ještě nějakou tou instantní aromatikou. A pak se ptám - k čemu to vlastně je? V láhvi něco takového stejně nekoupíme, alespoň ne jako víno. Takže vlastně druhák smí vinař vyrábět pouze pro svou vlastní potřebu. Nevím, jestli to zažene chuť či žíneň, ale určitě to zažene nezvané hosty.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl