Egri Bikavér

Opět nám to může evokovat něco z dob - dnes už naštěstí celkem dávno - minulých. Matně si pamatuji, že když někdo za komunistů přinesl na návštěvu nebo na večírek Bikavér, byl docela borec. V té době to bylo jedno z mála zahraničních vín, které se sem občas dostalo. Pochází z Maďarska, z oblasti kolem města Eger a název Egri Bikavér se překládá jako "Býčí krev". Člověk by řekl, že je to za námi a už tato vína nemáme zapotřebí... Velký omyl! Dnes se v tomto regionu produkují velmi kvalitní vína. A přesto, že jej máme zaškatulkovaný jako region "červený", rodí se zde i vína bílá ve velmi příjemné kvalitě. Egri Bikavér jsou zpravidla cuvée, a těch odrůd tam může být poměrně dost - kam se hrabe Châteauneuf-du-Pape se svými třinácti odrůdami, kolem Egeru se jich pěstuje 62. Obvyklou technologií je zde samozřejmě dřevěný sud. Vína od kvalitních zdejších vinařů rozhodně nejsou levná, a už vůbec ne laciná. Je to oblast, která umí a se kterou je třeba počítat.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl