Extrakt

Je to hodně používaný pojem, zvláště v poslední době. Často slýcháme znalecké posuzování vína a hodnocení jaký že hezký extrakt to víno má, že je extraktní a podobně. Zní to skoro samozřejmě, ale ruku na srdce - kdo ví trochu přesněji, o čem je řeč? Jedná se o rozpustné cukerné a necukerné pevné částice ve víně, které ho "skládají" dohromady, ideálně ve vyrovnaném poměru. Když nebudeme počítat cukerné částice, ale zaměříme se pouze na minerální látky, barviva, třílovinu, kyselinu či bílkovinu, mluvíme o tzv. bezcukerném extraktu. Množství extraktu ve víně je ovlivněno samotnou odrůdou vína, zralostí hroznů a obecně více extraktu mají červená vína. Na jeho množství mají jistý vliv i podmínky toho konrétního ročníku.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl