Filtrace

Účelem procesu filtrace je zbavení vína pevných částic. Tedy nejen vína, filtrovat lze třeba i mošt a nahradit tím klasickou sedimentaci moštu. Důkladnost filtrace se odvíjí od kvality použitého filtru, jednoduše řešeno od velikosti otvorů, kterými víno protéká. Čím jsou tyto otvory menší, tím menší částice zachytí. Dnes vinaři běžně používají například filtry křemelinové, vložkové či membránové. Moderní filtr dokáže nejen důkladně filtrovat, ale dělá to i s minimálními ztrátami vína či moštu. Nemalé pořizovací náklady se tak vinaři časem vrátí ve víně, o které při filtraci nepřišel. Filtrováním můžeme současně i zastavit kvašení či ošetřit víno proti některým chorobám tak, že filtr zachytí nežádoucí kvasinky či mikroby. Moderní filtr patří k modernímu vinařství a pomáhá produkovat technologicky čistá vína, která jsou však ochuzena o kus jejich přirozenosti. To se nelíbí všem vinařům a vyznavači autentických vín k tomuto procesu nepřistupují.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl