Francouzský paradox

Je to velká záhada, kterou se zaobírají lékaři po celém světě. Otázka zní jasně: Jak je možné, že Francouzi, kteří konzumují mraky masa, delikates všemožného "nezdravého" původu, tuku, mohutných sýrů, vypijí v podobě vína světově velmi nadprůměrné množství alkoholu a zas tak moc se nepohybují, jsou přesto zdraví, ve fyzické i duševní kondici a mají velmi nízkou úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění? Je to z části o životním stylu a z části právě o těch zkonzumovaných potravinách. Francouz bere jídlo jako zábavu a událost, těší se jím, užívá si jej, věnuje čas jemu samotnému i odpočinku po něm. Když opomeneme některé dílčí drobnosti, jako třeba že tuk ve Francii tolik oblíbené kachny nemá prakticky žádný cholesterol, dostaneme se k vínu. Zejména červené prokazatelně v množství několika sklenic denně poskytuje srdci velmi významnou ochranu proti mnoha civilizačním chorobám.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl