Grappa

Možná se divíte, co dělá grappa zrovna ve slovníčku vinařských pojmů, když to není víno, ale kořalka. Ona to kořalka je, ale s vínem má společného hodně. Tedy přesněji řečeno s hrozny, s těmi vylisovanými. Tahle pálenka se totiž dělá z matolin. To jsou ty slupky a vůbec ta hmota, která zbude z hroznů, když je opustí prakticky veškerá šťáva. A přesto, že by se mohlo zdát, že se takto zpracovává vlastně odpad, i na něm jako na surovině záleží. Charakter výsledkné kořalky určuje například odrůda hroznů, jejich kvalita a jak s nimi bylo celkově zacházeno. Takže rozhodně neplatí, že grappa je nějaký podřadný alkohol, když byl vypálen z druhotné suroviny. Název tento nápoj dostal podle italského města, jedná se tedy o regionální název. A v Itálii je také velmi populární, i když má mezinárodní rozměr a vyváží se do celého světa. Pije se z typických skleniček a stejně jako víno dokáže odhalit svůj charakter, když není příliš přechlazená.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl