Jiskra

Určitě jsme to už mnohokrát slyšeli z úst sommeliérů, vinařů či degustátorů. Pojem "víno má jiskru" nebo že "hází jiskru" je rozhodně velmi pochvalné hodnocení právě degustovaného vína. V čem však ta jiskra spočívá, co tak vyzdvihuje? Název napovídá, že se jedná asi o něco se světlem. A je to pravda, jedná se opravdu o senzorický dojem, který lze hodnotit lidským okem. Víno, které má jiskru, je takto chváleno pro jeho neskutečnou čirost a čistost. Tento termín vznikl patrně tak, že hodnocené víno, které splňuje tuto charakteristiku, při pohledu proti světlu až jiskří. Pokud jsme na pochybách a chceme si toto hodnocení nějak ověřit, můžeme víno vystavit světelnému zdroji a pohled do něho by nám měl poskytnout absolutní čistotu bez náznaku jakékoli nejasnosti či oparu. Víno s jiskrou je při profesionální degustaci v kategorii vizuálního dojmu hodnoceno velmi vysoko.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl