Kabinet

Pod názvem kabinet si většina z nás představí takový ten nepříjemný školní kumbál, kde sedí učitelka... Tak dobře, řekneme to takhle: kabinetní víno. To je takové víno, které nese nejnižší stupeň klasifikace jakostních přívlastkových vín podle našeho vinařského zákona. A pokud je takto klasifikováno, musí splňovat určité podmínky, aby tohoto označení mohlo požívat. Tou základní je minimální cukernatost 19° na českém normovaném moštoměru. A pak další, jako je maximální hektarový výnos, schválená odrůda zpracovaná v dané vinařské oblasti a v neposlední řadě zatřídení do této kategorie na základě rozhodnutí inspekce. Kabinety jsou vína spíše lehčí, s nižším obsahem alkoholu, nejsou zpravidla sladká a nemají velký skladovací potenciál. Mají však většinou příznivou cenu a dají se pít díky své lehkosti a nekoplikovanosti celý den...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl