Klon

Zapomeneme na ovečku Dolly, která byla svého času unikátem ve světě biologie. Ve světě botaniky, konkrétně vinařství, je klonování věcí daleko přirozenější a běžnější. A můžeme mluvit o klonech umělých i přirozených. Důslednou selekcí můžeme v rámci konkrétní odrůdy dojít k vyšlechtění určitého klonu, který má pro vinařství výhodné vlastnosti - například vyšší výnos nebo odolnost vůči určitým chorodám. Klon révy vinné se však může "vyšlechtit" i přirozeně sám, s ohledem na konkrétní specifické podmínky určitého regionu. Ve vinařském názvosloví či označování odrůd nese taková lokální odrůda název původní, avšak s určitým přívlastkem, který popisuje jeho specifičnost. Když se řekne třeba Tramín - myslíme tím tramín červený, bílý, kořenný? Známe jejich přesný původ? S jistotou určitě ne, s tou umíme říct pouze to, že i ten červený je základem bílých vín.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl

Obsah stránek:

Jan Bretl

e-mail:

Facebook: www.facebook.com/vinarnik.cz

Copyright: Jan Bretl 2016-2018

Technická realizace:

WebProjekt Praha

Publikační systém: web2.cz

e-mail: