Klon

Zapomeneme na ovečku Dolly, která byla svého času unikátem ve světě biologie. Ve světě botaniky, konkrétně vinařství, je klonování věcí daleko přirozenější a běžnější. A můžeme mluvit o klonech umělých i přirozených. Důslednou selekcí můžeme v rámci konkrétní odrůdy dojít k vyšlechtění určitého klonu, který má pro vinařství výhodné vlastnosti - například vyšší výnos nebo odolnost vůči určitým chorodám. Klon révy vinné se však může "vyšlechtit" i přirozeně sám, s ohledem na konkrétní specifické podmínky určitého regionu. Ve vinařském názvosloví či označování odrůd nese taková lokální odrůda název původní, avšak s určitým přívlastkem, který popisuje jeho specifičnost. Když se řekne třeba Tramín - myslíme tím tramín červený, bílý, kořenný? Známe jejich přesný původ? S jistotou určitě ne, s tou umíme říct pouze to, že i ten červený je základem bílých vín.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl