Korková vada

Občas můžeme mezi znalci zaslechnout debatu o tom, zda to konkrétní víno "má korek" nebo rovnou striktní tvrzení "to víno je korkové!". Může to znít nelogicky, protože stále ještě spousta lahví má ve svém hrdle korek a většinou se nad tím nikdo nepozastavuje. Nebavíme se o samotném uzávěru, ale o vadě, kterou může způsobit právě použití přírodního korku. Projevuje se většinou výraznou chutí i vůní plísně. Detekovat ji můžeme přivoněním k vínu, k samotnému "špuntu" a samozřejmě i v chuti vína. Za tuto neplechu může houbová choroba, kterou je uzávěr napadený. Častěji se vyskytuje u méně kvalitních korků, ale nevyhýbá se ani drahým korkům slavných značek. Obecně tato vada postihuje několik procent celkové světové produkce. Korkové víno je k nepití, proto vám dobrý vinař vám takovou láhev vymění za novou. A také stále více vín bez většího potenciálu zrání nezátkuje přírodním korkem.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl