Kvasinky

Nezní to zrovna vábně, spíše si představíme něco nepříjemného, čeho bychom rádi, aby se naše tělo neúčastnilo. Jenže ve vinařském světě to není žádná nemoc či infekce, ale něco hrozně důležitého, bez čeho bychom se ke své oblíbené láhvi nedopracovali. Naše vinné kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které žijí - možná silné slovo - či jsou přítomny ve vinici, zejména v půdě. Svou práci odvádějí však během přeměny moštu na víno. Jednoduše řečeno "požírají" jednoduché cukry přítomné v moštu a "vylučují" resp. štěpí ty cukry na alkohol a kysliční uhličitý. Proto je víno při kvašení tak bouřlivé. Kvasinky lze do moštu přidávat i uměle, ale pokud vinici a hrozny netrápíme přemírou různých postřiků a chemické prevence, je schopno úspěšné kvašení proběhnout i spontáně jen s tím, co dovede příroda.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl