Ledové víno

Nejedná se o víno velmi dobře vychlazené, ale jde o specifickou technologii zpracování. Metoda je to velmi náročná a víno z ní pocházející poměrně drahé, neboť vyžaduje daleko více času a nese mnohem větší riziko neúspěchu, než když se pokoušíme o klasické tiché víno. Hrozny je třeba udržet na keři a zdravé, ideálně napadené ušlechtilou plísní, až do zimy, tedy do mrazů minimálně sedmistupňových nějakých těch pár hodin trvajících. Tyto již maličké hrozny se ještě v tomto stavu lisují a zmrzlá voda z nich vyplave napovrch kádě, odkud se sebere. Zůstává tedy pouze velmi malé množství velmi koncentrované šťávy, která je základem vzácných výrazně sladkých mohutných vín. I když tato specialita pod názvem Eiswein pochází z Německa, dneska se s ledovými víny můžeme setkat v mnoha vyspělých vinařských oblastech celého světa.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl