Myšina

Od starých "vinařských bardů" jsem tenhle výraz slýchal poměrně často, dříve totiž tato vada vína bývala daleko častější. Je totiž způsobována bakterií, která dostává zelenou svému množení především díky špatné hygieně ve sklepě. Úplně vidím zpětně při cestách po Moravě některé ty neuklizené až odpudivé díry v zemi některých stréců, kteří jim říkali sklepy... Myšina se vyskytuje především u vín bílých, která pochází především právě od těchto malovinařů. Samozřejmě díky rozšiřování moderních technologií a povědomí o důležitosti hygieny ve vinařství je i tato vada na ústupu a je už spíše vzácností. A svému jménu nezůstává nic dlužna - představte si, že vám v zimě na chatě uvězněná myš nejdříve trousí bobky a následně tam i zlomyslně uhyne. Ten odér, který se na vás na jaře při odzimování chaty vyhrne je zcela nezaměnitelný a výrazný. A teď si ho představte ve vůni a ještě více v chuti právě polknutého vína...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl