Neharmonické víno

Tento degustátorský verdikt není pro víno právě lichotivý. Dává nám totiž tušit, že tomu vínu něco chybí. A nebo naopak přebývá. Dobré víno je zkrátka vyvážené, všech svých charakterů má ten správný vzájemný poměr, ve víně se tedy doplňují a dělají jej harmonickým a zkrátka příjemným. Pokud však je ve víně například příliš výrazný alkohol, nebo v něm třeba chybí kyselinka, je chuťový i aromatický projev vína vychýlený určitým směrem, víno jakoby kulhá. A my chce pít zdravé víno. K disharmonii však může dojít i určitým špatným zacházením či "rozhozením" vína, například během transportu. Takový stav nemusí být definitivní, po divoké cestě je však třeba víno nejprve nechat uklidnit, rozhodně bychom jej neměli otevírat bezprostředně po takovém traumatizujícím zážitku.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl