Nový svět

Není to jen Amerika, jak se vyjádřil Anotonín Dvořák. Je to zkrátka zbytek světa mimo tradiční prapůvodní vinařské oblasti - zjednodušeně řečeno mimo Evropu. Proč je vlastně tak označován? V Evropě fungují tradiční vinařské postupy, odrůdy révy vinné, bojují zde s podmínkami a charaktery jednotlivých mikroklimat, ale využívají i jejich nesporného potenciálu. V "novém světě" je to jinak - v Chile, Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu či v Argentině to mají jinak. Oni mají skvělé klimatické podmínky a vína zde dozrávají sama. A díky velké vlně investic (často od vinařů právě z Evropy) se zde dají vyprodukovat vína velmi slušné stabilní kvality, jisté produkce a slušné kvantity. Tako vína jsou pro spoustu konzumentů přijatelná a nekomplikovaná, což je jejich výhoda. Chybí jim naopak evropská delikátnost, finesa, rukopis místa a člověka...


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl