Perlivé víno
Velmi častým formulačním konfliktem je setkání pojmů šumivé víno versus perlivé víno. A podstata toho sporu spočívá v tom, že si konzument myslí, že je jedná o jedno a to stejné. Už jsme si trochu zvykli na to, že šampaňské a sekt jsou dvě různé věci - zkrátka, že to šampaňské je to francouzské a drahé a sekt je všechno ostatní. Ale tak jednoduché to není. Hodně záleží na způsobu výroby. Zatímco vína šumivá jsou vína, ve kterých vznikají bublinky přirozeně (kvašením v láhvi či v tanku), do vína perlivého, se to "šumění" přidává uměle, a to velmi radikálním způsobem. Zkrátka se víno sytí oxidem uhličitým stejně jako sodovka. To samozřejmě značí, že u takového vína jsou daleko nižší náklady na výrobu, a také je to znát v jeho kvalitě - perlivá vína postrádají eleganci, jsou agresivnější a celkově jednodušší. Mimochodem - v Itálii jim říkáme poměrně známým názvem frizzante.
Poslední novinky a zajímavosti:
autor: Jan Bretl