Pet-nat

Není třeba vůbec žádného strachu, nejedná se - jak název může napovídat - o nějaké víno z "petky". Pet-nat je zkratka pocházející z francouzského výrazu Pétillant-naturel. Po překladu do Češtiny bychom řekli, že se jedná o víno přírodně šumivé. Není to tedy tiché víno, ale srovnávat ho např. se šampaňským nebo tradičními sekty nemůžeme. Jeho technologie je poněkud odlišná. Vyrábí se primárním rozkvašením vína v nádobě - tanku či sudu - a následným dokvašením v láhvi. Taková láhev je opatřeba naprosto běžně klasickým korunkovým uzávěrem, který známe spíše z pivních láhví. Vzhledem k tomu, že se jedná o víno velmi přírodní, s těžko řiditelnou technologií a zpravidla vyráběné malými vinaři v tradičním duchu bez přehršle moderních vymožeností, je to víno poměrně nepředvídatelné. To se může projevit zvláště při otevírání láhve. Nicméně Pet-naty jsou vína v poslední době velmi vyhledávaná pro svůj přírodní původ a čistotu a velmi  přirozený hroznový projev.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl