Petrolej

Ne, zatím jsme se nezbláznili úplně. Petrolej se do vína ani nepřidává, ani se k jeho výrobě, pěstování či ošetřování nepoužívá. Když mluvíme o petroleji, myslíme tím chuťový projev, který se ve víně může objevit. A to konrétně v ryzlinku, tedy pro přesnost v ryzlinku rýnském. Skvělá vína této odrůdy mají po určité době lahvového zrání typický rázný, výrazný, živý a přitom mohutný aromatický projev, který se nazývá petrolejovým. Můžeme si jej možná splést ze začátku (ať již zrání vína nebo začátku našich degustačních zkušeností) s určitými projevy citrusů. Nicméně ty se postupně vytříbí v právě nezaměnitelný petrolej, který se stářím vína může snoubit s určitou medovostí. Takže vůně petroleje ve víně se nemusíme bát, protože asi pijeme dobrý ryzlink.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl