Přívlastek

Tématem tohoto hesla není Čeština, ale česká a moravská vína, konkrétně "vína přívlastková" či "jakostní vína s přívlastkem". Podle českého vinařského zákona se jedná o vína nejvyšší kategorie. Aby byla vína takto označena, musí samozřejmě splňovat i vinařským zákonem stanovené podmínky. Patří mezi ně například původ z certifikované vinice, ze stejné vinařské podoblasti, také je stanoven maximální výnos této vinice. Jednotlivé kategorie přívlastků - od Kabinetu až po Slámové víno - jsou dány cukernatostí hroznů při jejich sběru. Ta minimální je 19°NM. Nicméně samotný přívlastek není automatickou zárukou kvality a jeho absence neznamená, že se jedná o víno nekvalitní. Mnoho vinařů se nenechává svazovat některými pravidly, která považují za omezující a nákladná, a produkují skvělá vína splňující i daleko vyšší standardy pouze jako vína zemská.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl