Rakouský skandál

Jedná se o událost, respektive průser, takových rozměrů, že ovlivnil jednak celosvětové vnímání rakouských vín, jednak vedl k obrovské sebereflexi a dobrovolnému zpřísnění vinařských norem a zkvalitnění rakouského vinařství obecně. Začalo to tak, že se někdy kolem roku 1985 objevila poplašná zpráva o tom, že do rakouského vína se za účelem doslazování "lije fridex". Ve skutečnosti pár chytráků napadlo, že by k zakrytí nelegálně přidaného cukru, aby nebyl odhalitelný v laboratoři, mohli do vína přidat trochu dietlénglykolu. Skandál byl trochu nafouknutý a zasáhl rakouský vinařský průmysl jako celek. Trpěli tedy i tisíce a tisíce poctivých vinařů, kterým díky této aféře logicky celosvětově kleslo renomé. Rakousko se z toho oklepalo a přínosem je, že si dobří rakouští vinaři dávají velmi záležet na tom, aby jejich vína byla prokazatelně "čistá".


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl