Refraktometr

Jedná se o pomůcku určenou pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla. Vypadá to vlastně jako takový zvláštní dalekohled. A k čemu může sloužit právě pro vinaře? K tomu, aby velice snadno, rychle a jednoduše změřil cukernatost hroznové šťávy. Stačí na šikmý skleněný hranol nakapat trochu šťávy - prostě narušit bobulku a potřít jí povrch refraktometru a přiklopit sklíčko. Při podívání proti světlu nám barevně oddělená linka ukáže na číselné stupnici přesnou hodnotu cukernatosti hroznů. K číselnému vyjádření této hodnoty se používá v naší zemi stupnice tzv. normalizovaného moštoměru a jeho jednotkami jsou stupně (°NM). Tento nástroj vinaři pomáhá při rozhodování jakým způsobem bude při svých pracech postupovat a jak načasuje sběr hroznů. Množství cukru v hroznech rozhoduje naprosto zásadně o osudu výsledného vína - je to "palivo" pro kvasinky a zdroj tzv. zbytkového cukru, který bude mít hotové víno. 


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl