Rmut

Rmut je vlastně jedna z fází výroby vína. Jedná se o bobule révy vinné, které se krátce po sběru rozemelou. Tato hmota tekuté struktury plná pevných částic se nazývá rmutem. Aby se hrozny dostaly do tohoto stavu, je k tomu zapotřebí je zbavit stopek a třapin a poté prohnat mlýnkoodzrňovačem. Následně můžeme rmut rovnou lisovat. Když myslím rovnou, myslím tím hned, nebo třeba po pár hodinách či druhý den. To když chceme vyrobit víno bílé, případně růžové - tomu těch minimálně pár hodin dáme. Pokud zpracováváme modré hrozny, necháváme rmut nějakou dobu - myslím tím dny až týdny - v tomto stavu nakvášet. Ze slupek se tak uvolní, mimo jiné látky, červené barvivo, které dává vínu jeho barvu. Ta je totiž ve slupkách. Kdybychom modré hrozny vylisovali rovnou, poteče z nich šťáva čirá.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl