Rosé

Neboli víno růžové, slangově též růžovka. Víno populární pro svou svěžest a obecně pokládáno za letní pití, ke kterému vybízí třeba prosluněné odpoledne na terase či venkovní grilovačka. Ač si růžové dlouho neslo podvědomou nálepku zbytkového cukru, který tam mnozí očekávali automaticky, velmi pěkná jsou i vína suchá. Já si jich cením víc, jsou svěžejší a v letním horku pitelnější. Růžové víno vzniká z - stejně jako víno červené - z modrých hroznů. Za jeho nižší barvou stojí délka macerace hroznů. Zatímco červená vína jsou v kontaktu se slupkami, které mu dávají přirozenou barvu, dlouhé dny a týdny, u růžovky jsou to spíše hodiny. Třeba ve Francii jsem se setkal s velmi slavným vinařem, který jsou růžovou ikonu maceruje zhruba hodinu a jeho víno je opravdu světlonké a místy v něm lze pozorovat až šedavé odlesky. Já taková vína preferuji, jsou čistší a svěžejší.


Poslední novinky a zajímavosti:

| tisk | pdf |

autor: Jan Bretl